mandag 19. oktober 2015

Heines polarbrød

Polarbrød er en stor favoritt hos guttene her, 
og jeg synes selv det er veldig enkelt og greit å hente dem fram enten det er snakk om matpakker eller kvelds. 
Disse er ikke like "lette og luftige" som de du kjøper i butikken, men det er desto mer mat i dem. 
Og - de er godkjente av to kritiske gutter på 4 og 7 år. 
Ikke verst bare det! ;) 


Denne deigen gir ca 40 polarbrød, litt avhengig av størrelsen du lager dem i: 

500 g siktet speltmel
300 g sammalt speltmel
150 g havremel
50 g chiafrø
1 pose tørrgjær
1 ts sukker, toppet
1 ts salt, strøken
2 dl vann
4 dl melk
1 dl mild extra virgin olivenolje, f.eks. Mantinea
+ ca 1 ss olivenolje

Bland alt det tørre i en bakebolle. 
Ha vannet og melken i en kasserolle, og varm det opp til ca 40 grader. 
Tilsett oljen oppi bakebollen med melet, og hell over melkeblandingen når den har nådd riktig temperatur. 
Eltes i vel 5 minutter i kjøkkenmaskinen. Deigen skal være myk, og ikke for fast. Min deig er gjerne litt klissete når den er ferdig.  Jeg tilsetter da 1 ss olivenolje og smører deigen godt inn med hendene. Nå er den glatt og fin å jobbe med. 
Ha plastfolie over bakebollen, og sett den til heving på et lunt sted i ca 45 minutter. 

Hell deigen ut på benken. Jeg bruker ikke mel til utbakingen, men du må gjerne bruke det om du synes det gjør kjevlingen lettere. 
Del deigen i to, og kjevle ut hvert emne til det er max 0,5 cm. 
Jeg gjør det enkelt, og bruker pizzaskjæreren til å lage et stort rektangel, som jeg deler inn i  rektangler/firkanter i passe størrelser.


Om du vil, må du gjerne bruke pepperkakeformer til å trykke ut figurer. 
Prikk hvert brød med en gaffel eller lignende. 
Legg polarbrødene på bakepapirkledde stekebrett, og la etterheve i 15-20 minutter. 
Stekes på 200 grader, midterste rille, i 10-12 minutter. Følg med, de skal være lett gyldne og myke. 
Stekes de for lenge, blir de fort tørre. 
Avkjøl, og nyt! 
Kan fint fryses. 

Håper det smaker!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar